משרד הבריאות מזהיר: נוכחות של עופרת במכונות הקפה התעשייתיות

פרסום ראשון: משרד הבריאות החל בבדיקת אלפי מכונות קפה תעשייתיות - במגזר הפרטי והציבורי כאחד

פרסום ראשון: אלפי מכונות קפה נבדקו על ידי משרד הבריאות עקב חשש שבמים שיוצאים מהמכונה קיימות כמויות חריגות של עופרת המזיקה לבריאות. מבדיקה של מאות מכונות עולה כי כמחצית מהמכונות שנבדקו לא עומדות בתקן של משרד הבריאות וההמלצה כרגע היא להפחית בצריכת קפה מאותן מכונות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לפייסבוק רשת

לאור החשש הורה משרד הכלכלה בתיאום עם משרד הבריאות, על דיגום של מכונות הקפה התעשייתיות מהדגמים אשר לגביהם עלה חשש לנוכחות עופרת.

במסגרת הדיגום נבדקו מאות מכונות קפה בעסקים מתחום המסעדנות והאירוח, וכן מכונות המשמשות במגזר העסקי (חברות פרטיות ומסחריות). מהבדיקה עולה כי בכמחצית מהמכונות שנדגמו נמצאו רמות עופרת שעולות על התקן למי שתייה (10 ppb), וכן מהרמות המרביות המותרות במשקאות (20 ppb), כפי שנקבע בקווים המנחים של משרד הבריאות.

לאור התוצאות ניתנה הוראה להפסיק באופן מיידי וגורף את השימוש בכל מכונה בה נמדדה רמת עופרת חריגה. משרד הבריאות אף ממליץ לנשים בהריון להימנע כליל משתיית קפה ממכונות תעשייתיות עד להודעה חדשה.

רק כשליש מהמכונות - תקינות

הבדיקה המלאה צפויה לארוך כחודש וההמלצה כרגע היא להימנע לשתות קפה ברשתות השונות העושות שימוש באותן המכונות. מכונה אשר תימצא בה רמת עופרת לא תקינה בהתאם להנחיות המקצועיות, תיאסר לשימוש עד לתיקונה או החלפתה.

על פי תקן 5452 הישראלי – שחל גם על מכונות קפה - הריכוז המרבי של עופרת במי שתייה לא יעלה על 10 מיקרוגרם לליטר, וזאת בדומה לרמה המרבית שנקבעה באירופה ובמדינות נוספות. רק כשליש מהמכונות שנבדקו עד כה נמצאו תקינות. בכ-20% מהמכונות ריכוז העופרת היה נמוך מ-20 מיקרוגרם לליטר ואילו בשאר המכונות החריגות ברמות עופרת היו בטווח של  20-150 מיקרוגרם לליטר.

החשיפה לעופרת עלולה לגרום למגוון של השפעות בריאותיות. חשיפה לעופרת נמצאה כקשורה למחלות לב וכלי דם ולעלייה בלחץ דם אצל בוגרים. בנוסף היא עלולה לפגוע בתפקודי הכליות ובמערכת הרבייה של נשים ושל גברים.